Geschiedenis van timba en ‘Salsa Rueda’

Timba is een salsastijl die uit Cuba komt. Deze dans wordt ook vaak gewoon “salsa cubana” (of Cubaanse salsa genoemd). Als je meer wilt weten over de muziek van timba, en de specifieke dansstijl, lees maar ons vorige bericht! Hier gaan we over de oorsprong van timba praten, en over de ontwikkeling van de dans en de muziek.

Voor meer informatie over Salsa Rueda, lees maar verder!

koppel

Historische ontwikkeling van timba

De historische ontwikkeling van timba was bijna helemaal onafhankelijk van de ontwikkeling van salsa in de Verenigde Staten en Puerto Rico. De muziek heeft zijn eigen handelsmerkaspecten vanwege het Cubaanse embargo en de sterke Afro-Cubaanse erfenis. Het woord timba hoort bij de grote familie woorden die het Spaans uit Afrikaanse talen leende. De andere voorbeelden van zulke woorden zijn: rumba, mambo, conga en veel andere; er worden ieder jaar nieuwe woorden toegevoegd

Al in 1943 werd het woord timba gebruikt in songteksten en songtitels. Het is ook de naam van een wijk in Havana. Rond 1989 begon het als een nieuwe muziekgenre, eerst als ‘timba brava’. Veel mensen claimen de eer om de eerste te zijn geweest om het nieuwe muzikale fenomeen te beschrijven. Een van die mensen is de beroemde ’leider van NG La BandaJose Luis "El Tosco" Cortes.

Geschiedenis van Salsa Rueda en wat is Salsa Rueda eigenlijk.

Geschiedenis van Salsa Rueda

Om het over de oosprong van deze dans te praten is het noodzakelijk om terug te gaan naar het bewind van Luis XIV in Frankrijk, waar de eerste balletten verschenen. Om een goede titel te krijgen was het nodig om bepaalde choreografieën te kennen die tijdens de vieringen van de adel werden uitgevoerd. Duidelijke voorbeelden van zulke dansen: de Minuet en de Contradanzas.

In de achttiende eeuw hebben verschillende redenen geleid tot de geboorte van de Cubaanse Contradanza, die in Cuba van de Franse Contradanzas werd afgeleid. Ten eerste, waren de Franse vloten toen in de baai van Havana aanwezig. Ten tweede, in die tijd kwamen daar ook meerdere emigranten uit Louisiana, New Orleans naar toe. En de derde grote reden was de Franse emigratie die met de revolutie van 1791 uit Haïti kwam. Het hof van Luis XIV, de Creoolse aristocratie interpreteerden de dans met vooraf geplande figuren die allen moesten kennen; de dans werd door een bastonero geleidt. Spoedig breidde de nieuwe dans zich uit in de hoofdstad.  

Als gevolg van het Castro-regime immigreerden veel Cubanen naar de VS. Een groot deel van hen verhuisden naar het gebied rond Miami. Ze namen hun cultuur met hen mee, inclusief verschillende soorten voedsel, muziek en dans. Zo begon Salsa Rueda de Casino langzaam zijn weg naar de Miami salsa-gemeenschap te vinden.

Wat is Salsa Rueda

"Rueda" betekent wiel of cirkel. Het is een soort salsadans gedaan door een groep in een cirkel, waarbij partners ‘doorgegeven’ worden. Deze dans was (en is) ontzettend populair in Cuba en werd overal gedaan - in de straten, op parkeerterreinen, in clubs, in huizen.

De bewegingen van de dans zijn talrijk en kunnen erg complex zijn. De dans wordt gedaan door twee of meer paren die de bewegingen synchroon doen. Een lid van de cirkel roept de bewegingen op voor iedereen om uit te voeren.

admin Zaterdag 31 Augustus 2019 - 4:36 pm | | Salsa