Geschiedenis van salsa muziek en dans: deel 2

Salsa muziek en dans over de wereld – New York, Los Angeles en Colombia

Als je een uitleg van verschillende soorten salsa wil lezen – kijk naar ons vorige bericht. Hier gaan we meer informatie geven over de geschiedenis en de ontwikkeling van diverse salsastijlen.

dans

New York (VS)

Tijdens de jaren 1940 en 1950 hadden Cubaanse musici enorme invloed op de muziekscène in New York. Maar toen Fidel aan de macht kwam, werden diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS uitzonderlijk slecht. Cubaanse muzikanten mochten niet langer naar de Verenigde Staten reizen en Cubaanse opnames kregen geen radiospeeltijd. In die tijd werden de musici uit Puerto Rico en NuYoricaans (New Yorkers van Puerto Ricaanse afkomst) in de Big Apple heel populair.

Tegenwoordig heeft New Yorkse salsa een kenmerkend Puerto Ricaans geluid. Het is een gladde, gepolijste, klassieke salsa. Het moet de jazzstructuur volgen, met langdurige instrumentale pauzes om het vermogen van de muzikanten te laten zien. De leidende muzikanten van NuYoricaanse salsa zijn Celia Cruz, Willie Colon, Eddie Palmeiri, The Spanish Harlem Orchestra en Jimmy Bosch.

Vanwege de hoge concentratie van Puerto Ricanen en NuYoricanen in New York is de New Yorkse salsa dansstijl sterk beïnvloed door Puerto Ricaanse stijl, met de nadruk op snel voetwerk. Maar er is ook een sterke invloed van de Latijnse Hustle op salsadansen in New York. De huidige New Yorkse salsastijl wordt Mambo of Salsa On 2 genoemd. Het is een mix van Puerto Ricaanse salsa en Latijnse Hustle met de pauze op de tweede tel van de clave.

Los Angeles (VS)

LA heeft geen kenmerkende salsamuziekstijl. Lokale bands adopteren de Puerto Ricaanse klassiekers. Cubaanse salsamuziek is niet populair, omdat het niet met de LA-dansstijl werkt. Salsa dansbewegingen zijn in LA ontworpen om de toeschouwer te verbazen – ze zijn spannend, sexy en zwierig, met veel dalen, draaien en vallen. De dominante invloeden zijn van Puerto Ricaanse salsa, Latijns-Amerikaans Ballroom dansen en waarschijnlijk ook Lindy Hop. Deze dansstijl heeft ok de zogenoemde “shines”. Die komen ook van het Latijns-Amerikaanse Ballroom dansen. Dansende koppels breken midden in een dans uit elkaar om te "glimmen". Vrouwen strekken hun armen uit om een pose aan te nemen en spelen dan met verschillende heup- en haarbewegingen. De “shine” van mannen concentreert zich meestal op lastig voetenwerk op basis van Puerto Ricaanse salsa. Mocht je alvast thuis je salsa kleding willen scoren en vandaag besteld, vandaag in huis willen hebben, bekijk dan deze site.

Colombia

De salsastijl van Colombia is “salsa dura” – harde salsa. Colombiaanse salsa is een prachtige salsa om te dansen. Het is erg populair onder salsaartiesten uit Wellington. Het heeft een snel ritme en een boos, groot koperachtig geluid, dat je aan de gloriedagen van de Cubaanse mambo doet denken. Als je Colombianen ooit salsa hebt zien dansen, weet je dat het geweldig is - ongelooflijk snel voetenwerk en strak draaien. Colombianen dansen salsa echt heel dichtbij, de lichamen van de twee dansers zijn aan elkaar gelijmd – ze raken elkaar bijna volledig, van top tot teen. Maar waarom dansen ze eigenlijk zo dichtbij elkaar. Daar zijn drie redenen voor:

  • De danszalen zijn altijd erg druk, er is gewoon geen plek voor grote bewegingen en draaien;
  • De muziek is heel snel, dus het voetenwerk moet ook snel en klein zijn;
  • Zo vinden ze het leuk!

De leidende muzikanten die Colombiaanse Salsa spelen zijn Fruko Y Sus Tesos, Joe Arroyo Y La Verdad, Sonora Carruseles, Latijnse broeders, Groep Niche.

admin Maandag 01 Juli 2019 - 1:23 pm | | Salsa